تحقیقات محققین ثابت کرده است که مصرف ماست پروبیوتیک از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری میکند و با از بین بردن باکتریهای بیماریزا موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
ارزش غذایی ماستهای پروبیوتیک نسبت به ماستهای معمولی بیشتر است و مصرف این نوع ماست موجب افزایش دفاع ایمنی بدن میشود. چرا که باکتریهای پروبیوتیک مفیدی هستند که در این نوع ماست به وفور یافت میشوند.
باکتریهای پروبیوتیکی که در این نوع ماست وجود دارد میتواند حالت اسیدی معده را تحمل کرده و به روده برسد و در روده با باکتریهای بیماریزا مبارزه کرده و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
مصرف ماست پروبیوتیک از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری میکند چرا که این باکتریهای مفید باکتریهای مضر روده را از بین برده و محیط مناسبی برای رشد باکتریهای ایجاد میکند. البته همه باکتریها مضر نیستند و گاهی بسیاری دیگر از اعضای خانواده باکتریهای مضر برای بدن سودمند است.
ماست پروبیوتیک ماست غنی شدهای است که ارزش تغذیهای آن بیش از ماست معمولی است و اسیدهای آمینه و چرب بدن را تأمین میکند. این ماست از نظر انواع ویتامینها نظیر ویتامین A و C و ریبوفلاوین، تیامین، بیوتین، انسولین بسیار غنیتر از ماست معمولی است.
نتایج بررسی ها نشان داده است که سالمند بیماران بستری در بیمارستان با مصرف نوشیدنی حاوی ماست پروبیوتیک کمتر به اسهال ناشی از مصرف مداوم آنتی بیوتیک دچار شدند.
نتایج مقایسه اثر مصرف ماست معمولی و ماست پروبیوتیک بر سطح کلسترول سرم افراد مبتلا به هیپرکلسترولمی خفیف تا متوسط انجام شد. نشان داد که مصرف ماست پروبیوتیک در مقایسه با ماست معمولی، موجب کاهش معنیداری در سطح کلسترول تام سرم می گردد.
مطالعه به روش کارآزمایی بالینی متقاطع تصادفی بر روی ۱۴ فرد ۶۵-۴۰ سال با سطح کلسترول سرم mg/dl 300 – 200 انجام شد. از این افراد خواسته شد به مدت ۲ هفته، از ماست و دوغ استفاده نکنند و روزانه ۳۰۰ گرم شیر به رژیم خود اضافه کنند.
پس از آن، به طور تصادفی به دو گروه برای دریافت روزانه ۳۰۰ گرم ماست معمولی (تخمیر شده توسط باکتریهای استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریکوس) یا ماست پروبیوتیک (دارای دو باکتری موجود در ماست معمولی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس) به صورت جایگزین شیر اضافه شده به رژیم، تقسیم شدند.
۶ هفته پس از مصرف این دو نوع ماست، دوره استراحت
مزایا ماست پروبیوتیک به مدت ۷ هفته برقرار شد و سپس گروهها با هم جابجا شدند و مطالعه، ۶ هفته دیگر ادامه یافت. در شروع (پس از پایان ۲ هفته عدم مصرف ماست) و پایان هر مرحله از مطالعه، اندازه گیریهای تن سنجی، یاد آمد غذایی ۳ روزه و اندازه گیری سطح چربیهای خون انجام شد.
مقایسه وزن، BMI و عوامل مداخلهگر رژیمی در طول دو دوره مصرف ماست معمولی و ماست پروبیوتیک، تفاوت معنیداری را نشان نداد.
مصرف ماست پروبیوتیک در مقایسه با ماست معمولی، موجب کاهش معنیداری در سطح کلسترول تام سرم گردید (۰۴۹/۰=P). مقایسه سایر شاخصهای چربی خون، تفاوت معنی داری را بین این دو دوره نشان نداد