تصفیه فاضلابتخلیه اصلی :
زمانی که تخلیه اصلی به مکش پمپ متصل گردد باید حداقل دو یا چند لوله تخلیه برای جلوگیری از مکش بیش از حد پمپ در نظر گرفته شوند ؛ چون اگر مسئله مکش پمپ حل نگردد شاید موجب غرق شدن شناگران نیز بشود . تخلیه های استخرها دارای دریچه هایی هستند که سطح آن ها حداقل چهار برابر اندازه لوله خروجی است .
انتخاب اندازه گرمکن آب استخر :
گرمکن های آب استخر معمولاً در شاخه ای فرعی از خط اصلی آب تغذیه در گردش آب استخر نصب شده و حباب ترموستات آن ها بر خط لوله های برگشت از آب استخر قرار داده می شود . گرمکن های آب استخر باید بر اساس سیستم های باز طراحی شده و حتی قادر به کار در شرایط چگالشی و کیفیت شیمیایی بد آب باشند .
گرمکن های با لوله مسی فین دار به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و چگالش انتخاب های مناسبی هستند . نصب رگولاتورهای جریان برای هر یک از گرمکن ها ضروری است تا نرخ جریان را کنترل کرده و از فرسودگی گرمکن در برابر سرعت های بالای جریان آب جلوگیری نمایند . محاسبه ظرفیت مناسب برای آبگرمکن باید بر اساس تعیین حجم استخر و اتلاف حرارتی موجود از سطح آب آن صورت گیرد . گرمکن استخر باید برای پوشش دادن تلفات حرارتی استخر به سطح و به زمین و تامین حرارت مورد نیاز برای گرم کردن آب استخر در دوره زمانی خاصی انتخاب شود . گرمکن های استخر ها معمولا ًبرای رساندن دمای آب استخر به حد مطلوب شرایط آغاز به کار (Start – Up ) نیاز به یک یا دو روز زمان دارند . این مساله باید کاملاً برای صاحبان استخر ها توضیح داد شود . مدت زمان گرم شدن آب باید کوتاه باشد پس ناگریز باید از گرمکن های بزرگ تر و حتی از انواعی با مشعل های چند مرحله ای استفاده شود .
پمپ ها بر اساس نوع استخر و زمان گردش آب (Turnover – Rate ) در آن ها انتخاب می شوند . زمان گردش آب در این جا ، به زمان مورد نیاز پمپ برای تامین حجم آبی برابر با آب موجود در استخر ها از طریق سیستم فیلتراسیون می باشد و زمان گردش آب ، بر اساس نوع استخر متفاوت می باشند . برای محاسبه حجم استخر بهتر است ابتدا شکل فیزیکی آن را مورد بررسی قرار داده و به بخش های کوچک تقسیم بندی نماییم تا محاسبه حجم ساده تر شود . پس از تعیین حجم استخر باید زمان گردش آب را برای نوع خاص استخر به دست آوریم .
ادارات بهداشت در برخی از مناطق ، زمان گردش آب را برای مدارس عمومی اعلام می کنند .
نرخ جریان پمپ ها و سیستم فیلتراسیون براساس ارقام نرخ تغییر به دست می آیند بدین ترتیب که حجم محاسبه شده استخر را بر تعداد ساعات مورد نیاز برای تغییر آب آن تقسیم کرده و عدد حاصله را بر تعداد دقایق موجود در یک ساعت تقسیم می نماییم .
زمان گردش آب
استخر مسابقه 6ساعت
استخر شیرجه روی 8ساعت
استخرهای کم عمق برای کودکان 2ساعت
استخرهای ویژه 2تا6ساعت
مثال : فرض کنید استخری داریم که حجم آب موجود در آن دویست هزار گالن بوده و باید هر شش ساعت یکبار آب آن را عوض نمود . از تقسیم عدد دویست هزار بر شش به رقم 33333 گالن در ساعت می رسیم . و سپس با تقسیم کردن 33333 بر شصت به عدد 555 گالن در دقیقه خواهیم رسید بنابراین پمپ ها و فیلترهایی که برای این استخر انتخاب می شوند باید حداقل قادر به تامین رقم فوق یا با گرد کردن آن ، 600gpm باشند .
اما از سوی دیگر اگر قرار بود آب استخر ظرف مدت دو ساعت عوض شود ، نرخ جریان مورد نیاز به 1666 افزایش می یافت و تامین چنین نرخ جریانی موجب افزایش هزینه های پمپاژ می شد . بنابراین بهتر است که استخرهای مختلف یک مجموعه را بر اساس حداقل نرخ تغییر توصیه شده توسط ادارات و مقامات بهداشتی جداسازی کنیم .
فیلترها :
معمولاً سه نوع فیلتر در استخرهای عمومی به کار برده می شوند . فیلترهای شنی با ظرفیت بالا - فیلترهای دیاتومی زمینی ( DE ) و یا فیلترهای کارتریجی .
فیلترهای شنی :
فیلترهای شنی با ظرفیت بالا معمولاً به ازاء هر فوت مربع سطح فیلتر ، ظرفیتی بین 12 تا 20 گالن /دقیقه دارند و قادرند ذراتی تا حد 100 میکرون را جدا کنند . فیلترهای شنی از لحاظ هزینه های عملکردی مشابه فیلترهای DE بوده و در استخرهایی که کیفیت وضوح آب خیلی مطرح نباشد ، بهترین گزینه خواهند بود . فیلترهای شنی موجب کدر شدن تقربی آب استخر می شوند لذا در استخرهایی که دارای مناطق خاص برای مشاهده زیر آب هستند مناسب نخواهد بود
فیلترهای DE : فیلترهای DE ظرفیتی معادل 5/1 تا 2 گالن بر دقیقه به ازاءهر فوت مربع سطح فیلتر دارند و قادرند ذراتی تا اندازه یک میکرون را جداسازی نمایند . فیلترهای DE در استخرهای مسابقه و یا استخرهایی که وضوح بالای آب در آن ها اهمیت دارد نصب می شوند .
فیلترهای کارتریجی : ظرفیت فیلترهای کارتریجی معمولا حدود 75/0 گالن بر دقیقه برای هر فوت مربع سطح فیلتر می باشد . این فیلترها برای جداسازی ذراتی به اندازه یک میکرون و کوچک تر طراحی می شوند و معمولاً در استخرهای گردابی نصب می شوند ؛ چون سطح این فیلترها بزرگ است و قیمت تمام شده و هزینه های عملکرد آن ها برای استخرهای بزرگ توجیه ناپذیر است .
شیمی استخرها :
آب استخرها حاوی مقدار زیادی باکتری های طبیعی است . این باکتری ها از جریان هوا و یا بدن شناگران وارد آب می شوند . بنابراین مواد شیمیایی مختلفی برای ضد عفونی کردن آب استخر و نیز تسهیل در اموری چون فیلتراسیون ، کنترل رشد جلبک ها ، تمیزی آب و کنترل pHبه آن ها اضافه می گردد .
مواد شیمیایی معمول در استخر ها عبارتند از گاز کلر ، هیپوکلریت سدیم ، هیپوکلریت کلسیم برای ضد عفونی کردن و مواد مرکبی چون سیانورات ها که برای کنترل pHبه آب استخر اضافه می شوند . سولفات آلومینیوم نیز گاهی اوقات برای بالابردن راندمان سیستم فیلتراسیون به کار برده می شود . مواد ضد جلبک برای کنترل رشد جلبک ها و اسید های سولفوریک و موریاتیک برای کنترل مقدار pHمورد استفاده قرار می گیرند .
بسیاری از مواد شیمیایی دیگر که برای کنترل کیفیت آب استخرها بکار برده می شوند ، در این جا معرفی نشده اند .