تصفیه فاضلاب بیمارستان2 ) سیستم تصفیه فاضلاب به روش هوازی
الف – تصفیه فاضلاب لجن فعال ( Activated Sludge ) اکسیژن هوا به مصرف باکتری های هوازی در حوضچه ی هوادهی می رسد . و پس از آن وارد مخزن ته نشینی جهت تشکیل و رسوب دهی لجن می گردد . در این مخزن میکروارگانیسم های رشد کرده ته نشین شده و در جهت تغذیه ی میکروب های موجود در حوضچه ی هوادهی به اول این حوضچه باز می گردد .
لجن مازاد پس از مدتی قادر به تغذیه ی میکروب ها نبوده و می باید به مخزن ذخیره ی لجن انتفال یابد .
در نهایت پساب سر ریز شده از حوض ته نشینی وارد بخش کلر زنی می گردد .
یکی از روش های مورد استفاده در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب می تواند استفاده از روش لجن فعال باشد .
ب – تصفیه فاضلاب به روش RBC . ( Rotating Biological Contactor )
راکتور بیولوژیکی گردان RBC فرآیندی است که در این مجموعه از یک سری دیسک پلیمری بر روی یک شافت مشترک استفاده گشته و فاضلاب خام پس از آشغالگیری و عبور از ته نشینی اولیه وارد حوضچه ی هوادهی RBC گشته و لایه های نازکی از فاضلابی به صورت بیوفیلم روی صفحات پلیمری نشسته و همزمان با دور آرام ، انتقال جرم و اکسیژن را انجام می دهد .
واحد های تکمیلی جهت ته نشینی لجن و خروج پساب تصفیه شده جهت ضد عفونی نیز پیش بینی می گردد .
شرکت مهندسی فراز تصفیه اولین تولید کننده ی تصفیه فاضلاب به روش RBC در ایران می باشد و پروژ های موفق در این زمینه اجرا گشته است .
ج – تصفیه فاضلاب به روش SBR . (Sequencing Batch Reacton )
این روش اگر چه دارای واحد های آشغالگیری در ابتدا و واحد های ته نشینی و کلرزنی در بخش پایانی است ولی در بخش اصلی فرآیند دارای دو محفظه ی اصلی یکی برای ته نشینی و جمع کردن فاضلاب و دیگری جهت هوادهی خواهد بود . در این بخش در توالی زمانی مشخص هوادهی انجام گشته و قطع می گردد تا در زمان توقف هوادهی ، ته نشینی صورت گیرد .
پس از آن تخلیه ی سرریز پساب تصفیه شده معمولا ًبه صورت مکانیکی انجام پذیرفته و پس از کاهش ارتفاع پساب در مخزن ممکن است لجن مازاد نیز به خارج از حوضچه انتقال یابد . با کاهش ارتفاع پساب ، می توان مجدداً نسبت به پر کردن این حوضچه اقدام نمود و فرآیند را ادامه داد .
برای واحدهای کوچک می توان پکیج تصفیه فاضلاب با این روش را طراحی و به صورت اتومات مورد استفاده قرار داد .
د – تصفیه فاضلاب به روش MBBR . ( Moving Bed Bio Reactor )
در این روش می توان با مدیای معلق موجود در حوضچه ی هوادهی ، رشد میکروارگانیسم ها را به صورت بیوفیلم ایجاد نموده و با بالا بردن راندمان حوضچه ی هوادهی ، راندمان آن را بالا برده و زمان ماند فاضلاب خام در این حوضچه را کاهش داد .
این امر به کاهش حجم و فضای مورد نیاز خواهد انجامید .
شرکت مهندسی فراز تصفیه در اجرای پروژه هایی از جمله تصفیه فاضلاب شهرک صنعتی فرمهین با موفقیت این روش را بکار گرفته است .
از این روش برای بهبود و افزایش راندمان تصفیه فاضلاب قدیمی تر نیز می توان کمک گرفت .
ه – تصفیه فاضلاب به روش MBR ( Membrane Bio Reactor )
این روش دارای صفحات یا مدیای ثابتی به نام فیلترهای غشایی است که لجن بر روی آن رشد می کند و یک سیستم خود مکش ، فاضلاب را از بیرون به داخل این مدیا هدایت کرده که فاضلاب ضمن عبور از آن تصفیه گردد .
غلظت MLSS در این حوضچه بالا بوده و این صفخات دارای سیستم بکواش خود کار نیز می باشد که بخش رویه ی این صفحات را تمیز کند .
این سیستم می تواند جایگزین فرآیندهای ته نشینی و فیلتر شنی گردد .