تفاوت یو پی اس با اینورتر
یو پی اس ها با اینورتر ها چه تفاوتی دارند؟
تفاوت
یو پی اس با اینورتر : برای ابزارها و وسایل الکترونیکی غیرممکن است که در صورت عدم وجود الکتریسیته به راحتی کار کنند. حتی وجود نوسانات در این دستگاهها منجر به صدمات شدید در آنها میشود. بنابراین، به منظور محافظت کردن از مدارات داخلی لازم است که منبع تغذیهای پایدار و بدون نوسان که به صورت ایدهآل پایانناپذیر باشد را در اختیار داشته باشیم.
تفاوت یو پی اس با اینورتر
منابع تغذیه به دلیل بعضی از تغییرات تکنیکی و محیطی قطع میشوند و یا دچار وقفههای نامنظم زمانی میشوند. در این هنگام است که به منبع تغذیهای نیاز پیدا میکنیم که مبتنی بر باتری باشد و بتواند دستگاه را در مدت زمان قابل توجهی تغذیه کند. دو روش که به طور گسترده شناخته شده هستند و برای پشتیبانی توان مبتنی بر باتری به کار برده میشوند عبارتند از استفاده از یو پی اس و اینورتر.
برای مشتری نهایی یو پی اس برای کامپیوتر و تجهیزات جانبی آن ارجحیت دارد در حالیکه از اینورترها برای پشتیبانی لوازم خانگی نظیر لامپهای الکترونی، بادبزنها (پنکهها)، کولرها، تلویزیون و … استفاده میشود. در این مقاله تفاوتهای تکنیکی و تجاری بین یو پی اس و اینورتر که دو تکنولوژی مربوط به پشتیبانی هستند با جزئیات آورده شدهاند.
تفاوت یو پی اس با اینورتر
۱- رمزگشایی نامها:
یو پی اس (UPS) که مخفف منبع تغذیهی برق بدون وقفه (Uninterruptible Power Supply) است یک مدار (دستگاه) الکتریکی میباشد که بلافاصله و بدون وقفه از منبع تغذیه یک وسیله پشتیبانی میکند. ابزارها و وسایل باید به طور مداوم کار کنند و بیوقفه به عملکرد خود ادامه بدهند تا آسیبی به آنها نرسد. از طرف دیگر، اینورتر مداری است که AC را به DC تبدیل و در باتری ذخیره میکند. هنگامی که منبع تغذیه از کار میافتد توان DC دوباره به AC تبدیل شده و به وسیلهی الکترونیکی مربوطه منتقل میشود.
۲- اصول و نحوهی عملکرد:
اینورتر توان DC را تبدیل میکند (در باتری ذخیره میشود) تا نیازهای مربوط به ابزارها و وسایل برآورده شوند. اینورتر از رلهها و حسگرها برای تشخیص زمان استفاده از توان DC استفاده میکند و در صورت عدم نیاز باتری را برای توان DC شارژ میکند.
یو پی اس وظیفهای مشابه با منبع تغذیه را انجام میدهد و برای فراهم کردن توان تقریباً مانند اینورتر عمل میکند. ولی، یو پی اس سطح ولتاژ ورودی را کنترل کرده و آن را برحسب تنظیمات ولتاژ پردازش میکند.
۳- زمان تبدیل:
زمان تبدیل عبارتست از زمان کلی که سیستم پشتیبانی باتری صرف میکند تا بعد از قطع شدن الکتریسیته منبع تغذیه را پشتیبانی کند. یو پی اس در حدود ۱۰ تا ۱۵ هزارم ثانیه را صرف میکند در حالیکه این زمان برای اینورتر ۵۰۰ میلیونیوم ثانیه است. با وجود اینکه تأخیرهای موجود در هر دوی این دستگاهها ظاهری و اسمی هستند و تا جایی که ممکن است به حداقل رسیدهاند ولی در ابزار و تجهیزاتی که نسبت به توان حساس هستند اینورتر بهتر عمل میکند.
۴- توان ورودی مورد نیاز:
در مقام مقایسه، اینورتر نسبت به یو پی اس دامنهی وسیعتری از توان ورودی را دارا میباشد. اینورتر در حدود ۱۷۰ تا V270 از AC را مصرف میکند در حالیکه یو پی اس در ۲۴۰ تا V270 از AC کار میکند.
۵- انواع:
اینورتر را میتوان به سه نوع دستهبندی کرد: (a) موج مربعی، (b) شبهموج، (c) موج سینوسی، همانگونه که از این نامها پیداست اینورترها براساس نوع و شکل موج ایجاد شده طبقهبندی شدهاند.
یو پی اسها به سه نوع طبقهبندی شدهاند: (a) یو پی اس offline، (b) یو پی اس online و (c) یو پی اس Line-interactive
۶- نوسانات ولتاژ:
در عین حال که نوسانات ولتاژ در منبع ورودی را میتوان توسط ابزار و تجهیزات تنظیم کرد، مطلوب است که ولتاژهای خروجی تا حد امکان بدون تغییر و نوسان باشند. یو پی اس در تنظیم کردن و هموارسازی خروجیهای ولتاژ در مقایسه با اینورتر بهتر عمل میکند.
۷- پیچیدگی مدارات:
مدار یو پی اس نسبت به مدار اینورتر بسیار پیچیدهتر است. دلیل این امر انتظاراتی است که در مورد خروجی با کیفیت بالا و نیز کم شدن تأخیر در مدار از یو پی اس داریم.
۸- هزینه:
وجود مدار بسیار پیچیده همراه با عملکرد سریع موجب شدهاند یو پی اس نسبت به اینورتر گران قیمتتر باشد.
۹- معایب:
معایب اصلی و عمدهی اینورتر شامل نوسانات بیشتر در خروجی توان، تأخیر زیادتر و مداری با کیفیت پایینتر هستند. اما از طرف دیگر ییو پی اس گرانتر است. این مسئله موجب محدود شدن کاربرد گستردهی آن برای ابزار و تجهیزات شده است.
اینورترها بیشتر برای ابزارها و وسایل الکتریکی غیرتخصصی که عملکرد آنها تحت تأثیر تأخیرهای طولانی در منبع تغذیه قرار ندارد ارجحیت دارند. یو پی اسها برای دستگاههایی نظیر کامپیوترها، سرورها و ایستگاههای کار که وظایف مهم و اساسی را بر عهده دارند و نمیتوانند تأخیر در منبع تغذیه را تحمل کنند مورد استفاده قرار میگیرند.
جالب توجه است که انواع جدید از اینورها نظیر اینورتر موج سینوسی خالص (محض) نوسانات کمتری دارند و تأخیر در ولتاژهای خروجی آنها کاهش یافته است. با وجود اینکه یو پی اس ها ابزاری اقتصادی برای پشتیبانی توان بودهاند ولی به تدریج اهمیت آنها کمتر شده و به آهستگی در حال از دست دادن سهم خود در بازار هستند.