تصفیه فاضلابکمتر کسی به اهمیت لوله کشی بعنوان بخشی از تاسیسات یک استخر شنا واقف است یک طراحی خوب مستلزم پیش بینی تسهیلات کافی برای شناگران و تدارک خاص برای مراعات اصول بهداشتی در استخر است تا از گسترش بیماریهای پوستی و روده ای تا حد امکان جلوگیری شود . در این ارتباط ، مقدمتا ًمی باید آرشیوی از نقشه ها و مشخصات ساختمانی یک استخر عمومی فراهم نمود . استخرهای شنا بر حسب شیوه ی تصفیه آب به سه دست تقسیم می شوند :
1- خزینه
این استخر در واقع چیزی بیش از از یک وان حمام بزرگ نیست که ممکن است بعنوان یک استخر خصوصی مورد استفاده قرار گیرد و بار استحمامی آن سبک است . در حالیکه در خزینه های عمومی با بار استحمامی سنگین ، آب می باید دائماً بعلت افزایش آلودگی ناشی از استحمام کنندگان ، تعویض گردد . در طراحی استخرهایی از این نوع می باید بازاء هر استحمام کننده 500 گالن آب بین تعویض های کامل آب استخر منظور نمود . در تاسیسات بزرگ ، اندازه ی استخر بسیار بزرگ می شود ، حجم زیادی از آب تلف می گردد و استخر در فواصل خالی شدن و پر شدن مجدد ، برای مدت طولانی خارج از سرویس است . بلحاظ افزایش مداوم آلودگی ، لازم است قبل از هر دوره ی استفاده از استخر به آب به مقدارکافی کلر زده شود تا ضد عفونی گردد . اما تعیین میزان دقیق کلر مورد نیاز غیر ممکن است و از این رو می باید استفاده از کلر دست بالا را گرفت .
بدلیل این نقایص ، این نوع استخر ( یا در واقع خزینه ) نمی باید بعنوان یک محل استحمام عمومی مورد استفاده قرار گیرد و بطور کلی برای تاسیسات بزرگ ، این طرح غیر عملی است .
2- استخر با جریان آب گذرا
طراحی این نوع استخر زمانی ممکن است که در جریان آب کافی از یک رودخانه یا نهر مجاور ، قابل حصول باشد . اما چنان چه قرار باشد جریان آب مورد لزوم از آب لوله کشی شهر یا چاه تامین گردد ، اتلاف یا در واقع اسراف زیاد آب را می باید در مد نظر قرار داد . شهرداریها استفاده از آب شهر برای چنین استخری را مجاز نمی دانند . اگر آب این استخر از یک نهر تامین شود ، لازم است کیفیت آن از نقطه نظر امکان آلودگی به فاضلاب مورد آزمایش قرار گیرد . در صورت مشاهده ی آلودگی ، بمنظور جلوگیری از گسترش بیماری های ناشی از آب آلوده ، می باید با استفاده از ماده ی ضد عفونی کننده ، آب را میکروب زدایی نمود . در طراحی یک استخر ، کمتر از 500 گالن در روز به ازاء هر شناگر ، حجم آب ضد عفونی نشده ی خیلی کوچکی است . این آلودگی آب با استفاده از مواد ضد عفونی کننده کاهش می یابد ، اما باز هم تعیین میزان دقیق ماده ی ضد عفونی کننده ی مورد نیاز غیر ممکن است .
3- استخر با جریان آب در گردش
امروزه عموماً این سیستم تصفیه ی آب استخر مورد استفاده قرار می گیرد . این سیستم تا کنون بسیار پیشرفته شده است و پمپ های سیرکولاتور ، فیلترها ، کلرزن ها و دیگر وسایل ضروری آن توسط کارخانجات بسیاری تولید و عرضه می شود . روش های موثر و عملی کنترل جهت ابقاء حداکثر شرایط بهداشتی و تسهیلات جذاب شنا برای حداکثر نفرات شناگر و با حداقل هزینه ، در این سیستم ابداع و متداول گردیده اند . در یک کلام ، این سیستم اقتصادی ترین و ایمن ترین شیوه ی تصفیه ی آب استخر می باشد .
در یک استخر با جریان آب در گردش ، آب کثیف و مستعمل متداوماً با آب فیلتر و تصفیه شده جایگزین می شود . به مفهوم کلمه ، تصفیه ی آب استخر در نتیجه ی ترقیق مداوم آن است . اولین بخش از آبی که از استخر بیرون کشیده می شود را می توان بعنوان آب کاملاً کثیف در نظر گرفت بلحاظ اختلاط دائمی آب تمیز ورودی و آب کثیف باقیمانده در استخر ، هر بخش بعدی آب خارج شونده مرکب خواهد بود از نسبت کمتری از آب کثیف و مقدار بیشتری آب تمیز .
اندازه و ساختمان معمول استخر
اولین گام در طراحی استخر شنا ، تعیین مساحت کل آن است که بر مبنای چگونگی استفاده و تعداد شناگرانی که در یک زمان در داخل استخر خواهند بود ، پیش بینی می شود . بر حسب توصیه ی کمیته استخرهای شنای آمریکا ، می باید حداقل طول استخر 60ft و عرض آن مضربی از 5 ، 6 یا ft7 باشد عرض هر لاین شنا در استخرهای ورزشی باید حداقل ft 7منظور گردد . اما در استخرهای تفریحی ، تنها تعداد شناگرانی که در یک زمان داخل استخر خواهند بود ، عامل اصلی در تعیین مساحت استخر می باشد . معمولاً عمق استخر بستگی به چگونگی استفاده از آن دارد . عمق آب در قسمت کم عمق انتهایی استخر باید حداقل 4 تا 5 فوت باشد و کف استخر با شیب ملایمی به تدریج به قسمت عمیق منتهی گردد . بهتر است عمق انتهای استخر جهت مناسب بودن برای شیرجه 9 فوت منظور شود . تا جائیکه پا به کف استخر می رسد و امکان راه رفتن وجود دارد . نمی باید عمق استخر بطور ناگهانی تغییر یابد . با معین شدن عمق و مساخت سطح استخر ، حجم آب داخل استخر مشخص می شود .