چگونگی حذف نیترات
از آنجائی که نیترات در آب بهصورت محلول وجود دارد. روشهای معلول تصفیه آب قادر به حذف آن نیستند از این رو نیاز به آن دسته از روشهای تصفیه پیشرفته میباشد که قادر به کاهش آلایندههای محلول هستند .
نیترات یکی از آنزیمهای معدنی است که در نتیجه اکسیداسیون نیتروژن حاصل میشود. این ماده یکی از عناصر بسیار ضروری برای سنتز پروتئین در گیاهان است و نقش مهمی را در چرخه نیتروژن دارد. نیترات از طریق اکسیداسیون طبیعی تولید و بنابراین در تمام محیط زیست یافت میشود.
فاضلابهای شهری، صنعتی، مواد دفعی حیوانی و گیاهی در شهرهای بزرگ که دارای نیتروژن آلی هستند به خاک دفع میشوند. در اثر فعالیت میکروارگانیزمهای خاک، نیتروژن آلی به یون آمونیوم تبدیل شده که به این پدیده Amonification گفته میشود. خاک توانائی نگهداری این ترکیب را در خود دارد اما به مرور زمان پدیده دیگری بهنام Nitrification، بخشی از یون آمونیوم ابتدا به نیتریت سپس به نیترات تبدیل میشود.
لایه سطحی خاک قادر به حفظ و نگهداری این دو ترکیب نبوده و در نتیجه نیتریت و نیترات به آبهای زیرزمینی راه مییابند.
از آنجائی که نیترات در آب بهصورت محلول وجود دارد. روشهای معلول تصفیه آب قادر به حذف آن نیستند از این رو نیاز به آن دسته از روشهای تصفیه پیشرفته میباشد که قادر به کاهش آلایندههای محلول هستند از سوی دیگر چرخه نیتراتسازی در شهرهائی که دفع نادرست فاضلاب از طریق چاههای جذبی انجام میشود همچنان ادامه دارد و مشکل تولید پیوسته نیترات و انتشار آن به آبهای زیرزمینی را سبب میگردد.
میزان مجاز نیترات آب چقدر است
نیترات بیشتر از طریق آب آشامیدنی و غذا وارد بدن انسان می شود. تشخیص وجود نیترات در آب به این دلیل که نیترات محلولی بی بو و بی مزه است، بدون آنالیز میسر نیست. سازمان بهداشت جهانی مقدار مجاز نیترات آب آشامیدنی را 10 میلی گرم برلیتر بر حسب نیتروژن و این مقداررا برای اطفال حدود 7 میلی گرم بر لیتراعلام کرده است.
حذف نیترات آب توسط دستگاه تصفیه آب
نیترات یک یون پایدار و محلول در آب است و پتانسیل کمتری برای جذب و یا ترکیب با گونه های دیگر را دارد. این خصوصیات باعث می شودحذف نیترات از آب به روش سختی زدایی و با کمک آهک و یا فیلتر کردن، با مشکل مواجه شود.
روش هایی که مرسوم هستند، عبارتند از:
اسمز معکوس، مبادله یونی، نیترات زدایی بیولوژیکی، نیترات زدایی با احیای کاتالیتیکی، نیترات زدایی شیمیایی و الکترودیالیز.
روش نوین دیگری نیز وجود دارد که از باکتری های اتوتروفیک استفاده می شود. این باکتری ها مانند نیترات زداینده های تیوباسیلیوس و نیترات زداینده هایتیومیکروسپرا، توانایی احیای نیترات با گاز نیتروژن را دارند. در این شیوه، انرژی لازم برای میگروارگانیسم های زداینده تامین می گردد.
نیترات زداینده های اتوتروفیک به ترکیبات کربنی معدنی به عنوان منبع کربن نیاز دارند. بر خلاف آن ها برای نیترات زدایی هتروفیک به هیچ منبع کربنی ای،نیاز نیست. نیترات زدایی اتوتروفیک نیز به 2 دسته برپایه سولفور و هیدروژن تقسیم می شود.
عمده ترین مزیت این روش استفاده از لجن به جای باکتری بی هوازی است که یک روش آسان، سریع و ارزان برای حذف نیترات، از آب های زیرزمینی است.
مبادله یون، بهترین انتخاب برای حذف نیترات از آب های زیرزمینی که حاوی مقادیر اندکی از ترکیبات آلی محلول هستند، در مقیاس کوچک یا متوسط است. مقادیر بالای ترکیبات آلی محلول در آب باعث پُرشدن ظرفیت مبادله می شود. این مشکل در اسمز معکوس نیز وجود دارد. همچنین اسمز معکوس نیازمند مصرف انرژی بالایی برای غلبه بر جریان طبیعی است و بنابراین هزینه فرآیند درمقایسه با دیگر پروژه ها بیشتر است.
حذف بیولوژیکی نیترات به صورت بسیار گسترده در اروپا به کار گرفته شده است. سرعت حذف نیترات در این روش بسیار بالا است و استفاده گسترده ای دارد.
این روش در مقایسه با مبادله کننده های یونی، قابلیت حفظ کیفیت آب رادارد. روش پیشنهادی بر اساس استفاده از لجن به جای کشت نیترات زدا، یک روش بسیار ارزان، مفید و سریع و همچنین غیرآلوده کننده بوده و می تواند برای حذف نیترات از آب های آشامیدنی به کار گرفته شود.
لینک منبع :
دستگاه تصفیه آب چه مقدار نیترات را حذف می کند؟_________________________________________________________________________
سایر مطالب مرتبط :
روش تعویض فیلتردستگاه تصفیه آب خانگی چگونه استمراحل تصفیه آب توسط دستگاه تصفیه آبمواد طبیعی قابلیت جذب چه موادی را دارندروشهای جدید حذف نیترات با مواد طبیعیدستگاه تصفیه آب با یو وی دارچگونه کار می کند؟